HPV OncoTest

CÀNCER DE CÈRVIX

El càncer de cèrvix (o de coll de l'úter) és el segon tumor més freqüent en la dona a escala mundial, després del càncer de mama. Es diagnostiquen més de 450.000 nous casos a l'any, i la taxa de mortalitat és alguna cosa superior al 50%. A diferència d'altres tipus de càncer, afecta una població més jove: dones entre 30 i 60 anys.

El VPH (virus del papil·loma humà) és el principal agent causal del càncer de coll uterí. Existeixen més de 100 tipus de VPH i aproximadament 25 afecten el tracte genital, tant femení com a masculí, constituint la malaltia de transmissió sexual més prevalent en persones sexualment actives.

Al voltant de 15 tipus de VPH han estat classificats com a virus d'alt risc oncogènic, en trobar-se en més del 99% dels casos de càncer de coll d'úter.

La detecció mitjançant tècniques de garbellat s'ha convertit en la principal eina preventiva de la mortalitat associada al càncer de cèrvix. En conseqüència, prestigioses societats científiques, tant nacionals com a internacionals, recomanen completar el garbellat citològic per a diagnòstic precoç del càncer de cèrvix, amb una tècnica de detecció d'ADN del VPH a partir dels 30 anys.

VPH I RISC ONCOGÈNIC

No totes les dones infectades per VPH d'alt risc patiran un procés carcinogènic. La majoria de les infeccions remeten espontàniament per acció del sistema immunitari, en un període de 8 a 12 mesos. Així, el risc oncogènic comença quan la infecció persisteix.

A Espanya s'estima que prop del 5-10% de la població està infectada, el 10-20% de les infeccions per VPH són persistents.

En les infeccions persistents, l'ADN del virus s'integra en l'ADN de les cèl·lules de l'epiteli cervical, produint la sobreexpresió de dues oncoproteïnes: I6 i I7. Ambdues proteïnes contribueixen a la inhibició de l'apoptosi, immortalitzant així a les cèl·lules. I les cèl·lules immortalitzades, en alterar-se l'activitat normal cel·lular, condueixen a una transformació anormal.

TEST HPV ONCOTECT

El test HPV OncoTect és una anàlisi de VPH basat en la detecció de la sobreexpressió dels oncogenes I6 i I7. El test consisteix en una hibridació in situ del ARNm de les regions I6 i I7 del virus oncogènic i posterior anàlisi mitjançant citometría de flux. A diferència d'altres tècniques, HPV OncoTect no destrueix la cèl·lula, permetent quantificar el percentatge de cèl·lules que sobre expressen les oncoproteïnes I6 i I7.

El test ha estat desenvolupat a la Universitat de Stanford (Califòrnia, EUA). Presenta clars avantatges enfront d'altres tècniques de detecció d'ADN del VPH, atès que identifica les infeccions persistents de qualsevol tipus de VPH alt risc oncogènic, i no aquelles que desapareixen espontàniament, de manera que l'especificitat i valor predictiu positiu són superiors als d'altres tècniques de detecció de VPH.

HPV OncoTect® és un test de VPH revolucionari, que facilita al metge més i millor informació per al seguiment i el diagnòstic del seu pacient.

Així mateix, HPV OncoTect evita proves addicionals i tractaments innecessaris, que suposen un alt cost econòmic a la sanitat i emocional per a la pacient.

INDICACIONS

Es pot emprar al llarg de tota la vida de la dona, ja que no té límit inferior d'edat, a diferència d'altres proves que es realitzen a partir dels 35 anys.

INTERPRETACIÓ RESULTATS

Resultat negatiu
Significa que no s'ha detectat sobreexpressió dels oncogenes I6 i I7 de qualsevol dels VPH d'alt risc oncogènic.

Resultat positiu
Significa que l'ADN del VPH s'ha integrat en el genoma cel·lular i s'estan sobreexposant els oncogens I6 i I7.

En aquest context serà el ginecòleg qui determini el seguiment que consideri necessari.

Es pot emprar al llarg de tota la vida de la dona, ja que no té límit inferior d'edat, a diferència d'altres proves que es realitzen a partir dels 35 anys.

 

Informació addicional